dijous, 31 d’octubre del 2013

La Castanyada o Halloween?


Bon dia!!! I bona castanyada!!! O sou més aviat de celebrar Halloween? Sigui com sigui, disfruteu d'aquests tres dies festius!!

Jo sóc més tradicional, així que m'agrada més celebrar la castanyada, però d'un temps cap aquí, s'ha posat molt de moda celebrar Halloween també, però bueno, no és tan el costum de casa nostra, oi?
Us faig una mica d'història d'on provenen les dues festivitats.

Els orígens de la castanyada es remunten a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què es servien llegums i fruits secs, i els pans votius de l'oferta als difunts en els funerals, més coneguts com a panellets. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la familia.
Una altra de les versions, és que el costum de menjar aquests aliments, prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia de morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven als campaners en aquesta tasca, i menjaven aquests aliments per no defallir.
La castanyera, és el personatge que millor representa aquesta celebració, sobretot entre els nostres fills. És representada com una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i un mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.
La celebrem durant la nit d'avui o bé el dia 1 de novembre. També es celebra aquesta tradició a Occitània, però com una festa de tardor. A terres asturianes, lleoneses i gallegues és coneguda com el Magosto.







Pel que fa a Halloween, fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, amb celebració sobretot als països anglosaxons. Fa molts segles que Bretanya, Escòcia i Irlànda es celebrava la festivitat de Samhain (déu del morts pels celtes), que es feia coincidir amb el darrer dia de l'any segons els calendaris celtes. Samhain, és una paraula d'origen gaèlic (avui en dia encara es parla a Irlanda) que volia dir "final de l'estiu". És a dir, que aquesta data per a ells, era l'equivalent al nostre cap d'any. En aquella època, s'encenien fogueres sobre les muntanyes per tal d'allunyar els mals esperits. Es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per aquesta raó, a les cases no s'encenia cap llum, i la gent es vestia de bruixa o dimoni per tal que cap ànima volgués habitar els seus cossos. Quan va arribar el cristianisme en aquestes terres, es va establir el dia 1 de novembre com a festa de Tots Sants. Així doncs els 31 d'octubre es va convertir en All Hallows Eve ( vigília de Tots Sants en anglès antic). Moltes de les tradicions de Halloween es van convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos, van portar als Estats Units al segle XIX, i es van anar estenent a la resta del món.







Després de tot aquest rotllo només desitjar-vos que celebreu el què celebreu passeu una bona revetlla!!!

Fins dilluns!!!




2 comentaris:

  1. Per mi 1000 cops millor la castanyada que halloween però hi ha gustos per tot!!!!! Bon weekend wapi!!!!!!

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord guapi!!!Bon weekend!!!

    ResponElimina